Lebonton » Specials » Americana
Lebonton - teksten van ton

Muziekstijlen: Americana

De term “Americana” wordt gebruikt voor hedendaagse muziek, gebaseerd op Amerikaanse muziekstromen als country, folk, blues, bluegrass, rythm’n’blues en roots-rock. Deze muziek ontstond uit de muziek die Afrikaanse slaven en Europese immigranten meebrachten, en vooral de samensmelting daarvan. In 2010 kreeg de term een officiële lading, toen de eerste Grammy Award voor beste Americana album werd uitgereikt.

Wat is Americana?

Veelal gaat het bij Americana om artiesten die bij het produceren van hun platen niet gehinderd of geregeerd worden door commerciële platenbonzen. Vaak verschijnt deze muziek dan ook op onafhankelijke labels.
Muzieksoorten die gerekend worden tot Americana zijn o.a. singer-songwriter, altcountry en indie-rock. De muziek kan akoestisch of elektrisch zijn, het geluid roept wel altijd associaties op met de in de inleiding genoemde muziekstromen. In de jaren negentig van de vorige eeuw werd de term voor het eerst gebruikt, maar pas in 2010 kreeg hij een officiële lading. Toen werd namelijk de eerste Grammy Award voor het beste Americana album uitgereikt. De winnaar was Levon Helm (ex-lid van The Band) met het album Electric Dirt. Na hem wonnen onder andere Bonnie Raitt en Emmylou Harris deze prijs.

Welke artiesten?

Bekende hedendaagse artiesten die als Americana artiest gezien worden zijn Guy Clark, Todd Snider, Ry Cooder, Israel Nash Gripka en Linda Thompson. Ook groepen als Poco, de Eagles, Mumford And Sons en The Lumineers worden tot Americana gerekend. Maar daarnaast ook de artiesten die de inspiratiebron vormden voor hun opvolgers. Vernieuwers op het gebied van country en folk, zoals Hank Williams, Woody Guthrie, Bob Dylan, Willie Nelson, Townes van Zandt en Jerry Jeff Walker.

Americana in Nederland

Americana wordt niet uitsluitend gemaakt door Amerikaanse artiesten. Overal ter wereld en in vele talen komt dit genre voor, zo ook in Nederland. In Nederland gaat het dan om artiesten als Daniel Lohues, J.W. Roy, Specs Hildebrand en groepen als Hallo Venray, Taneytown en Aggieland etc.

Americana: Townes van Zandt

De Amerikaanse singer-songwriter Townes van Zandt (1944-1997) is bij het grote publiek tamelijk onbekend, maar wordt door zijn fans beschouwd als een van de beste, zo niet de beste, op zijn vakgebied.…
Gepubliceerd door Lebonton op 23-04-2014, laatst gewijzigd op 14-08-2014. Het auteursrecht van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties
  • Foto Todd Snider: Kubacheck (flickr.com)
  • Foto Eagles: Pennstatenews (flickr.com)
Schrijf mee!