De Acht Zaligheden
De Acht Zaligheden is een verzamelnaam voor acht dorpen in de streek De Kempen, in de provincie Noord-Brabant. De plaatsnamen van deze dorpen eindigen, of eindigden, allemaal op -sel.
De naam "Acht Zaligheden"
Mogelijk is de naam "Acht Zaligheden" ontstaan tijdens de Belgische revolutie in 1830. Hollandse militairen die in de Kempen gelegerd waren vonden deze streek maar armzalig. Sarcastisch spraken zij van Zaligheden. Een andere verklaring is, dat de term "Zaligheden" een verbastering is van het oud-Nederlandse "Sheligheden", wat verwijst naar het achtervoegsel -sel. Dat is dan weer afgeleid van het Latijnse "sele", op zijn beurt een verbastering van "sala", wat woning of hoofdverblijf betekent.
Dorpen
De Acht Zaligheden bestaan uit de volgende dorpen: Duizel (vroeger: Duisel), Eersel, Hulsel, Knegsel, Netersel, Reusel, Steensel en Wintelre (in het Brabants: Wentersel). Soms wordt beweerd dat Bladel de achtste zaligheid is, in plaats van Wintelre. Een logische verklaring is daar echter niet voor te geven. Wel noemt Bladel zichzelf soms "de Negende Zaligheid".
De Kempen
De Kempen is het gebied in Noord-Brabant ten zuidwesten van Eindhoven. Het loopt door tot in België. Daar heet het de Limburgse Kempen. De streek was vroeger heel arm. Er was weinig industrie en de boeren leidden er, door de onvruchtbare grond, een zwaar en armoedig leven. Pas in de vorige eeuw nam de welvaart toe en kwam er meer industrie, zoals sigarenfabrieken en zuivel. Nu is het zelfs zover dat Bladel in de top 10 staat van economisch sterkste gemeentes van Nederland.