Lebonton » Specials » Geluidsdragers

Geluidsdragers van 1877 tot ???

Geluidsdragers van 1877 tot ??? De eerste die geluid wist vast te leggen was de Fransman Lean Scott met zijn Fonautograph. Het geluid werd door dit apparaat in beroet papier gekrast. Hij besefte echter niet dat het geluid ook weer afgespeeld kon worden. Zijn allereerste geluidsopname, het liedje ‘Au Clair De La Lune”, uit 1860 werd dan ook pas in 2008 gereconstrueerd en weer afgespeeld. Toen Thomas Alva Edison in 1877 als eerste geluid wist op nemen en ook weer af spelen, begon de geschiedenis van de geluidsdrager pas echt. In ruim een eeuw verliep de evolutie van grammofoonplaat, via magneetband en cd naar online streamen.

Het begin

De fonograaf van Edison was in 1877 de eerste werkende geluidsdrager. Die werkte nog met een trommel, waarop met een naald groeven werden gekrast. 10 jaar later was de gramophone van de Amerikaan Emile Berliner het eerste apparaat dat werkte met een platte schijf. Van daar uit ontwikkelde zich de langspeelplaat en de moderne platenspeler.

Ontwikkeling

In de jaren '30 van de vorige eeuw werd in Duitsland de eerste bandrecorder gemaakt, door de firma AEG. De banden waren in eerste instantie van papier, met daarop een laagje magnesiumpoeder. In Amerika werd het apparaat na de oorlog verder ontwikkeld door het bedrijf Ampex. Vanuit de bandrecorder ontstond de cassetterecorder en de compact cassette. Dat was een uitvinding van het Nederlandse bedrijf Philips.
Philips stond ook aan de wieg van de compact disc. Het bedrijf ontwikkelde die, geïnspireerd door de Vision Laser Disc. Later ging Philips samenwerken met Sony om de uitvinding geschikt te maken voor de commerciële markt. De komst van de compact disc deed de verkoop van langspeelplaten kelderen. Toen er ook opneembare cd's kwamen (de cd-R) betekende dat tevens het einde van de populariteit van de compact cassette.

Het einde?

Sinds het begin van deze eeuw wordt de cd, net als de langspeelplaat en het cassettebandje, steeds verder van de markt verdrongen door digitale opslagmedia, zoals de mp3-speler en de memorystick, en het online streamen. Is het einde van de fysieke geluidsdrager in zicht?

Bron: Malcolm Tyrrell, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Bron: Malcolm Tyrrell, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Geluidsdragers: de grammofoonplaat

Geluidsdragers: de grammofoonplaat

Toen Thomas Alva Edison in 1877 als eerste geluid wist op nemen en weer af spelen, begon de geschiedenis van de geluidsdrager. In ruim een eeuw verliep de evolutie van grammofoonplaat, via magneetband…
Geluidsdragers: magneetbanden

Geluidsdragers: magneetbanden

Magneetbanden zijn geluidsdragers die bestaan uit een band waarop een gemagnetiseerde laag van metaalpoeder is aangebracht. De eerste banden, met bijbehorende recorders, werden voor de Tweede Wereldoo…

Geluidsdragers: de compact disc

De compact disc is een uitvinding van het Nederlandse bedrijf Philips. Hij is doorontwikkeld vanuit de door MCA en Philips bedachte Laser Vision Disc. Voor het op de markt zetten van het product werkt…
Gepubliceerd door Lebonton op 28-04-2014. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Paul Hermans, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • Foto1: Paul Hermans
  • Foto2: nfsa, flickr.com
  • Foto3: flickr.com
  • Foto4: Brett Jordan, flickr.com
  • Wikipedia.com